Gratis frakt over kr 2000,- til postkasse / nærmeste hentested
Til kassen
Totalt: 0

Meny

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,-
Gratis frakt over kr 2000,- til postkasse / nærmeste hentested | Leverer kun i Norge | Showrom etter avtale

Showrom for deg og dine / Venninnekveld / DegTid

Showrom åpent ved avtale. Tlf 41 25 91 45.

Tekstiler

Hvorfor nupper plaggene dine?

Nupper er en kjent utfordring på ullplagg. Klær laget av naturfibre vil kunne nuppe seg når du tar det i bruk. Her er noen grunn til hvorfor og hva du kan gjøre når det oppstår nupper. Kunnskapspåfyll ble dagen i dag og det kan deles med deg. Kanskje vet du alt dette fra før.

Et ønske om en nuppefri verden skulle jeg veldig gjerne innfridd om jeg kunne. Det kan jeg ikke, dessverre. Halve dagen og store deler av kvelden er viet til å lese meg opp på nupper. Hvorfor nupper det? Hvordan kan vi forebygge nupper på ulla vår? Hva kan vi gjøre med ullplagg som nupper?

I stedet for å irritere meg grønn over at enkelte plagg nupper, har jeg økt kunnskapen min rundt ull og nupper. I stedet for å kaste en genser som ble full av nupper fra første dag (noe jeg opplever sjelden), tok jeg den ut fra gjenvinningsposen og fjernet nuppene i stedet. Etter fjerning av nuppene, strøk jeg genseren. Det gjenstår akkurat nå å se om den nupper mindre enn før eller om den har nuppet fra seg. Den er brukt mye tidligere, og i dag fikk den en ny sjanse da det faktisk er mye igjen av den genseren. 

 

Ull er et naturfiber som vi ønsker skal være mykt og klø lite

De ullfibrene som er ytterst på sauen, er visstnok de lengste og de nupper minst – de er stivere og klør mest. Derfor brukes oftest de noe kortere og mykere ullfibrene, de som er innerst mot huden til sauen, mest i klesproduksjon. Da klør det mindre og oppleves mykere – det kan også da nuppe mer. MerinoSauen er den sauen som har lengst ullfibre (nærmest kroppen antar jeg) og dermed har den kombinasjonen som gjør at ulla klør minst og nupper minst. Noen vil allikevel oppleve at det klør og at det nupper.

Vi kan ikke garantere kløfrie og nuppefrie ullplagg. Enkelte opplever sjelden nupping (der har du meg). Andre opplever nupping nesten uansett (kanskje er det deg). Jeg selv opplever sjelden og så godt som aldri nupping på merinoullplagg. Men på løststrikkede gensere, kan jeg oppleve mye nupper. Og, ja jeg har stor forståelse for verden sin frustrasjon over at klær nupper. Hadde verden vært perfekt og uten utfordringer, hadde jeg nok ikke kunnet tilegnet meg kunnskapen om nupper og ull. Så på en måte er jeg glad for at arbeidsdagen har gitt kunnskapspåfyll. Denne kunnskapen kan deles med deg.

 

Hvorfor kommer det nupper?

 • Korte ullfibre nupper lettere enn lange ullfibre.
 • Ullgarn som er tvunnet løst nupper lettere enn ullgarn som er tvunnet stramt.
 • Ullplagg som er strikket løst nupper lettere enn ullplagg som er strikket stramt.
 • Er du varm vil ullplagg kunne nuppe lettere enn om du er mindre varm. 
 • Om ullplagget ligger lenge i vann, vil det kunne nuppe lettere enn om det er kortere tid i vann.
 • Miks av ull og syntet skaper nupper raskere enn om du holder ull for seg selv.
 • Mye støv i luften kan lettere kunne skape nupper.
 • Mange plagg sammen i vaskemaskinen kan lage nupper raskere enn om det er få plagg
 • Mye friksjon skaper nupper lettere enn lite friksjon.
 • Statisk elektrisistet skaper mer nupper enn lite statisk elektrisitet.
 • Mye bevegelse skaper mer nupper enn lite bevegelse.
 • Overflødig fibre slipper lettere og skaper oftere nupper enn når overskuddsfibre er vasket bort.
 • Det nupper ofte mest når plagget er nytt, da er det mest løse fibre.
 • Enkelte plagg er oftere i friksjonskontakt enn andre plagg, hvorpå det da oppstår nupper lettere. 
 • Enkelte deler av ett plagg vil kunne være oftere i friksjonskontakt enn andre deler av samme plagg.
 • Vi mennesker er forskjellige og er en del av miljøet ullplagget responderer på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva kan du gjøre for å forebygge nupper?

 • Vask gjerne plagget før bruk for å fjerne mest mulig overflødig ullfibre før det rekker å nuppe seg.
 • Vask ull alene med få plagg i maskinen på ullvugge / ullprogram eller forsiktig for hånd.
 • Bruk vaskemiddel for ull når du vasker plagget.
 • Stryk gjerne plagget etter vask / tørk.
 • Når genseren er vasket første gang og har nuppet fra seg ved de første bruksdagene, trenger du sjelden å vaske ullplagg.
 • Desto høyere prosentandel ull i plaggene, jo sjeldnere trenger du å vaske de.
 • Luft ullplagg mer enn du vasker de.
 • Legg merke til hvor det nupper og tenk deg til hvorfor det nupper akkurat der. Ofte en logisk forklaring.

 

Hva gjør du når det har nuppet seg?

 • Fjern nuppene med nuppefjerner / nuppekam eller forsiktig med fingrene.
 • Vask gjerne plagget etter at nuppene er fjernet, for å få vekk rester av løse ullfibre.
 • Stryk gjerne plagget etter vask og etter fjerning av nupper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genseren og meg selv kjenner jeg nå bedre

Etter dette håper jeg genseren jeg reddet, lever et lengre og fint liv sammen med meg. Kanskje har den nuppet fra seg og forblir finere enn noen gang. Den er nok produsert med korte ullfibre da hele genseren nuppet like mye. Den samme behandlingen og konklusjonen fikk også en av sønnene mine sin genser.

Så har jeg lært at beina på ullbukser gnisser sammen stadig vekk og skaper friksjon i ullfibrene når jeg har den på. Rompa møter stadig vekk friksjonsflater i form av syntetiske puter eller stoler med syntetisk trekk. Magen min står stadig lent inntil pakkebordet hvor nettbutikkens ordrer ferdiggjøres og inntil kjøkkenbenken når jeg lager mat og vasker opp. I bilen går sikkerhetsbelte på skrå over hele toppen av kroppen min og skaper friksjon hver gang bilen brukes. Jakker er ofte syntetiske og skaper friksjon med ullgenseren på innsiden. Glidelåsen på bukser gnisser av og til inntil genseren som henger over. Noen ganger hiver jeg synstetisk klesvask inn i maskinen sammen med ullplagg. Inni mellom har jeg noen syntetiske klær og ullklær på samtidig. Dette er jo hverdagen til de fleste antar jeg, uten at jeg vet fasitsvaret på akkurat det. Hos meg gir i hvertfall mange av mine egne valg i hverdagen, økt mulighet for nupper. Som om ikke det var nok, er jeg midt i overgangsalderen og varmere enn jeg var før. Da er det økt sansynlighet for at jeg vil oppleve nupper oftere enn jeg gjorde før.

Jeg forstår den nuppete genseren bedre og jammen fikk jeg en høyere selvinnsikt på veien. 

Livet går altså sin skjeve gang videre i en uperfekt symbiose av alt rundt oss. 

En nuppefri verden har jeg i dag fått inntrykk av at er en så godt som umulig oppgave. Jeg har også lest at enkelte mener det er en mulighet for det, men da forsvinner mest sansynlig (om min oppsummering stemmer, da) kombinasjonen med «mykere og klø minst mulig» i samme slengen.

Minner om at jeg er ingen ekspert. Dette er bare kunnskap jeg har tilegnet meg gjennom dagen. Det kan jo hende noe er mistolket av meg på veien, men jeg har prøvd å samle nyttig info underveis i dag.

Sjef over ull og nupper kan jeg aldri bli, men lurer du på noe skal jeg prøve å svare så godt jeg kan. Selv om verden er uperfekt, kan du oppleve god service allikevel. Kanskje vil ditt spørsmål være utgangspunkt for neste påfyll av kunnskap og nok en artikkel å dele med andre.

Vi håper dette var en lærerik og oppklarende artikkel. Nupper på klær kan komme av mange grunner. Det er høyst normalt og hos noen mer enn hos andre.

Er du i tvil, kan du kontakte oss når plaggene er kjøpt hos Studio Skadal. Vi vil deg vel og kan gi deg råd og vink. Vi svarer på spørsmål gjennom uka, så fort vi finner tiden til det.